Haydric Valentino Statia

Haydric Valentino Statia is opgegroeid op Curaçao waar in de jaren ’50 de Cubaanse and Dominicaanse muziek de harten van de mensen heeft veroverd. De Son Montuno, Bolero, Pambiche, Merenge en Guaracha waren de meest gelieve ritmes op het eiland. Van jongs af aan kreeg Haydric dit automatisch mee in zijn opvoeding, want overal waar er feestjes was, danste iedereen mee op deze muziek. Naast de Cubaanse and Dominicaanse muziek waren natuurlijk ook de traditionele afro- Curaçaose ritme zoals Seú en Tambúdit populair. Deze muziek hebben de toenmalige slaven meegebracht naar het Caribisch gebied.
Als kind leerde Haydric ook veel andere traditionele dansen zoals de Wals, Mazurka, Dansa en Pasiillos (Spaanse wals). Op Curaçao was hij lid van verschillende culturele dansgroepen. Excel Dance Academy was één van de meest bekende groepen waar hij deel van heeft uitgemaakt.

In 2017 is Haydric zich gaan richten op de Salsa en niet zomaar Salsa maar de Cubaanse Salsa. Door de invloed van de Cubaanse ritmes en dans op Curaçao pakte hij dit snel op. Sinds de komst van Michel Rodriguez Vigo naar Nederland is hij verliefd geraakt op zijn Cubaanse dansstijl en dansfilosofie. Naast dat zij goede vrienden zijn, heeft hij ook vele danslessen van Michel gevolgd. Vanaf september zal Haydric zich aansluiten bij de team van Okán Salsa.